Akvapónia

From Open Source Ecology
Jump to: navigation, search

Az Akvapónia a haltenyésztés (akvakultúra) és a talaj nélküli növénytermesztés (hidropónia) kombinációja. Ez egy sokkal nagyobb termőképességű módszere az élelmiszer termesztésnek, mellyel egy ember akár 100 m2 területen is eltarthatja magát. Néhány már meglévő nagyobb rendszer üzemeltetői arról számolnak be, hogy hetente 5000 növényt termesztenek, és miután a rendszer elkészült, hetente 1000 eurót keresnek vele, napi 2 óra munkával. Az akvapónia ökológiailag megbízható és fenntartható. Skálázható tervek érhetőek el a különböző megvalósításokhoz online.

Hogyan működik az Akvapónia

Aquaponics.gif

Ehető halakat nevelünk egy tartályban. A vízben levő halürülék tápanyagként szolgál a növényeknek.
Ezt a tápanyagokban gazdag vizet felpumpáljuk a növények tárolójába, amiben a növények gyökerei vannak. Ahogy a víz végigfolyik a tárolón, a növények gyökerei és az ott található baktériumok kiveszik a tápanyagot a vízből. Ez a folyamat egyszerre táplálja a növényeket és tisztítja a vizet.
Az így megtisztult víz visszafolyik a halak tartályába.
A rendszer halakat, zöldségeket és fűszereket termeszt az emberek számára. Némely forrás szerint sikeresen neveltek gyümölcsfákat akvapónikus rendszerekben, de ez a terület még erősen kísérleti.

A halak etetése

  • A kereskedelmi forgalomban kapható haleledel a legegyszerűbb módja a halak etetésének. Hátránya, hogy az ilyen rendszerek folyamatos erőforrás bevitelt igényel.
  • Az alga vég nélkül fog növekedni bármilyen állóvíz felszínén. A halak megeszik ezt, de a tapasztalatok szerint nem tud elég alga nőni ahhoz, hogy ez önmagában fenntartson egy akvapónikus rendszert. Növelheted az alga termesztési felületét egy víz alatti felület létrehozásával, amin tovább szaporodhat. (Emlékezz, amikor gyermekként az aranyhalad kis kastélyán megtelepedett az a zöld cucc) Használj valami olyat, aminek nagy a felülete.
  • A békalencse egy magas proteintartalmú, gyorsan terjeszkedő tavi növény, amit a tartály felszínén növeszthetünk. A békalencse számos faja közül gyakorlatilag minden klímára találhatunk tökéletes fajt.
  • Rovarok. Olyan fűszerek termeszthetők edényekben a víz felszínén, amelyek vonzzák a rovarokat. Általában szeder és teafák használatosak erre a célra.
  • Kukacok használhatóak a komposzttelepekről a halak etetésére. A kukacokat lehet etetni a levágott fűvel, ételmaradékkal és más komposztálható hulladékkal. A komposzt egy része hozzáadható a tárolókban lévő vízhez; ez változatosabbá teszi a növények által felvehető tápanyagokat. Az akvapónia és a kukacok általi komposztálás együtt egy közel zárt rendszert alkot. A komposztálható hulladékot kukacok fogyasztják, a kukacokat a halak megeszik, a növények pedig a halaktól jutnak táplálékhoz. A halak és a növények pedig táplálékot jelentenek az embernek!

Tervek

A bevett gyakorlat szerint a növények tárolójában lévő közvetítő anyag térfogata kétszerese legyen a víz térfogatának. A növények tárolója tipikusan körülbelül 30 cm mélységű.
A halak 2-3 kg/m3 sűrűségben normálisan tárolhatóak.
A halak fajtája a helyi klímától függ.

Vízminőség

Hőmérséklet

Az elérendő vízhőmérséklet a hal fajtájától függ. Ha olyan halfajt választasz, ami a helyi klímát szereti, pénzt spórolhatsz a fűtésen.

pH

A pH értéket minden héten, vagy még szűkebb időközönként ellenőrizni kell. Az pH érték 6.2-6.4 között ideális, ám ez kicsit változhat a választott halfajtól.
A túl alacsony pH értéket az jelezheti, hogy a növények tárolójában anaerob baktériumok keletkeznek, amik savat termelnek. Ha ez történik, vegyél ki minden olyan növényt, aminek nagyon nagy gyökérrendszere van, mert ezek elzárhatják a levegő útját a kitöltőanyagban.
A túl magas pH érték annak a jele, hogy a növények nem tudnak annyi ammóniát felvenni, mint amennyit a halak termelnek. Ültess több növényt.

Oxigénellátás

Az akvapónikus rendszerekben kell lennie egy vízalatti légpumpának. A magasan levő növénytárolóból való esés és a víz loccsanása leérkezéskor elősegítheti az oxigéndússágot.

Nagyon fontos, hogy a levegőztető pumpát folyamatosan működésben tartsuk. Ha a halak oxigénellátása akár 45 percre is megszűnik, meghalnak! Emiatt célszerű egy tartalék légpumpát is beszerelni, ami akkor kapcsol be, ha az elsődleges pumpa leáll. Nem kell félnünk, hogy túl sok oxigén lesz a vízben, mivel a felesleges oxigén a felszínre tör, és buborékok formájában elillan.

Tápanyagok

Sok akvapónikus rendszer igényli kalcium, kálium és vas hozzáadását nagyjából minden második héten. Ha van egy komposztteleped, akkor a növénytárolóban lévő vízhez egy kis komposzt hozzáadása pótolhatja ezeket a hiányzó anyagokat.

Nyílt-forrású rendszerek

Hátralévő munka

Az akvapónia még mindig gyermekcipőben jár és minden évben sokat fejlődik. További kutatások szükségesek olyan rendszerekhez, melyekben több különböző fajú halat tenyésztenek egyszerre. (A különböző halak különböző vízhőmérsékletet és pH értéket igényelhetnek, így néhány hal nem fér meg egymás mellett. Viszont a tilápiát és garnélarákot - amely mindkettő ízletes - már sikeresen tenyésztettek együtt [1].) Egy másik kutatási terület lehet, amikor fényeket vagy fűszereket használnak a rovarok vízhez csalogatásához, ahol a halak megehetik azokat; egy másik lépés lehet még zártabb és önellátóbb rendszerek létrehozása

Források